De specialist in het verzorgen, repareren, onderhouden en verbouwen van uw schip

Dekuitrusting & tuigerij

Philip Gertzen

Jachtservice de Werf
Wij helpen u graag bij al uw wensen. Bel of mail gerust, ons team staat altijd voor u klaar.

Jachtservice de Werf werkt op het gebied van tuigage en zeilen samen met verschillende sterke partners. Op de werf in het centrum worden alle schepen getuigd. Hier kunnen projecten worden aangepakt van groot tot klein, van klassiek tot high performance. U bent dus op de de juiste plek voor al het onderhoud aan en vervanging van uw tuig.

U kunt bij ons terecht voor (assistentie bij) het op- en aftuigen van de mast, giek en zeilen. Wij kijken de verstaging en het lopend want van uw boot na en vervangen onderdelen waar nodig. Ook helpen we u graag met het onderhoud aan uw dekbeslag en zeerailing.

Door onze kennis en ervaring op het gebied van tuigen, trimmen en zeilen kunnen we u hierover goed adviseren. Heeft u een keuze gemaakt, dan kunnen wij ook uw nieuwe dekbeslag, blokken en lijnen leveren. Dit geldt ook voor uw nieuwe rolreefsysteem. Als u een keuze heeft gemaakt, zorgen wij voor levering en montage van het gekozen systeem.

Wij kunnen u ook begeleiden op het gebied van zeilen. We hebben goede samenwerkingen met verschillende zeilmakers en beschikken over specialisten die u kunnen adviseren. Zo kunnen we aan de hand van uw wensen beslissen welke zeilmaker het beste bij u past.

GS54-exterior-details-02-1024x683
GS54-exterior-details-03-1024x683
GS54-exterior-details-04-1024x683
3-1-1024x683
9-1024x683
previous arrow
next arrow
 
GS54-exterior-details-02-1024x683
GS54-exterior-details-03-1024x683
GS54-exterior-details-04-1024x683
3-1-1024x683
9-1024x683
previous arrow
next arrow

Waarom u elke 8 tot 15 jaar de verstaging moet vervangen

Als gepassioneerde zeilers begrijpen we hoe belangrijk het is om zorgeloos te kunnen genieten van elke zeiltocht. Een van de belangrijkste aspecten voor de veiligheid van uw zeilboot is de betrouwbaarheid van de mast en verstaging. Daarom is het aan te raden om elke 8 tot 15 jaar uw verstaging te (laten) vervangen, afhankelijk van het soort verstaging. Maar welke soorten verstaging zijn er, welke is het meest geschikt voor uw boot en hoe bepaalt u of uw verstaging aan vervanging toe is? Wij leggen het graag uit, zodat u met een gerust hart het water op kunt.

Verstaging en de mast
De verstaging bestaat uit de staalkabels die de mast ondersteunen en zorgen voor stabiliteit tijdens het zeilen. In de loop der tijd wordt deze verstaging constant blootgesteld aan diverse weersomstandigheden, zout water en de voortdurende spanning die ontstaat tijdens het zeilen. Als gevolg hiervan kunnen er onzichtbare gebreken optreden, zoals corrosie of slijtage. Dit tast de structuur en stevigheid van de verstaging aan. Deze gebreken kunnen onopgemerkt blijven en uiteindelijk leiden tot gevaarlijke situaties op zee.

Om deze reden bevelen we aan om de verstaging van uw boot regelmatig te vervangen. Dit zorgt ervoor dat u altijd kunt vertrouwen op de sterkte en betrouwbaarheid van de verstaging, waardoor u de veiligheid aan boord waarborgt. Vervang uw verstaging dus op tijd om ongelukken en onnodige schade te voorkomen. Vaart u vaak of heeft uw boot veel te verduren gehad? Laat uw verstaging dan regelmatig door een expert inspecteren. Zo weet u zeker dat u met een veilige boot op pad gaat.

Wist u bovendien dat bij veel verzekeringspartijen uw mast niet verzekerd is als uw verstaging te oud is? Zoals we allemaal weten is de mast vaak het duurste onderdeel van uw zeilboot. Zorg dus voor een veilige en verzekerde boot, vervang uw verstaging op tijd.

Welke soorten verstaging zijn er en welke is geschikt?
Er bestaan verschillende soorten verstaging die u kunt overwegen. De keuze voor het type hangt af van verschillende factoren, zoals het type boot, hoe u de boot gebruikt en uw budget. Enkele van de meest voorkomende soorten verstaging zijn:

  • Conventioneel 1×19 staaldraad: Dit type staaldraad wordt vaak gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en betaalbaarheid. Het bestaat uit 19 strengen die zijn samengevlochten, wat zorgt voor een sterke en betrouwbare verstaging.
  • Dyform staaldraad: Dyform is een type staaldraad met verbeterde treksterkte en duurzaamheid. Het is populair voor offshore zeilen vanwege de verbeterde prestaties.
  • Rod Rigging: Rod rigging is gemaakt van massieve staven in plaats van strengen. Dit type verstaging is lichter en stijver dan staaldraad, wat zorgt voor betere prestaties, maar het kan duurder zijn.
  • PBO Rigging: PBO rigging maakt gebruik van kunststofvezels met een hoge treksterkte. Het is extreem licht en heeft uitstekende prestatiekenmerken, maar het kan (net als rod rigging) kostbaar zijn.

Komt u er zelf niet uit? We adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze.

Welke merken verstaging raden wij aan?
Bij het vervangen van de verstaging van uw boot heeft u de keuze uit verschillende merken. Wij werken vaak met de volgende merken: Rutgerson, Blue Wave, Navtec, Gib en Petersen. We helpen u graag bij het selecteren van het juiste merk en product dat perfect past bij uw wensen en behoeften.

Hoe vaak vervangen?
Hoe vaak u de verstaging moet vervangen hangt samen met het soort verstaging dat op uw boot zit. Bij Rod Rigging en PBO Rigging adviseren wij elke 8 tot 10 jaar de verstaging te vervangen. Conventioneel 1×19 staaldraad gaat gemiddeld iets langer mee, waardoor ons advies is deze elke 15 jaar te vernieuwen. Voor Dyform staaldraad raden we een frequentie aan van maximaal elke 12 tot 15 jaar.

Laat uw verstaging inspecteren
Behalve het regelmatig vervangen, raden wij aan om tussendoor vaker een inspectie van de verstaging te laten doen. Controleer zelf jaarlijks uw verstaging en laat dit elke paar jaar door een expert doen. Op die manier kunnen we potentiële problemen en slijtage van uw verstaging op tijd constateren en aanpakken. Daarmee geven we oude of beschadigde verstaging geen kans om verdere schade aan te richten aan bijvoorbeeld uw mast.

Hoe oud is uw verstaging?
Heeft uw verstaging een mooie leeftijd bereikt? Maak dan snel een afspraak om deze te laten vervangen. We bepalen samen met u welk soort en merk verstaging het meest geschikt is voor uw boot. Twijfelt u over de leeftijd van uw verstaging? Dan is het zeker verstandig om in ieder geval een inspectie te laten uitvoeren. Daarbij beoordelen we of uw verstaging al aan vervanging toe is, of dat deze nog een tijdje mee kan.

Neem gerust contact met ons op voor advies voor uw boot.

 

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen!