De specialist in het verzorgen, repareren, onderhouden en verbouwen van uw schip

Hydro generator

Chris Spaans

Jachtservice De Werf
Wij helpen u graag bij al uw wensen. Bel of mail gerust, ons team staat altijd voor u klaar.

De hydro generator is een automatische functie in alle Oceanvolt motoren die energie opwekt tijdens het zeilen. Deze functionaliteit wordt geactiveerd door de knop op het Oceanvolt display 5 seconden in te drukken. Het display gaat dan automatisch over naar de regeneratie modus. Hier kunt u het huidige gegenereerde energielevel zien, de RPM en de totale tijd tot de batterij volledig is opgeladen.

Met een normale klapschroef zorgt de motor ervoor dat de bladen naar buiten draaien. Vervolgens zorgt de draaikracht ervoor dat de bladen naar buiten blijven staan. De motorregelaars stemmen het systeem actief af op 10 Hz, wat voorkomt dat de bladen sluiten (te veel remmen zou de propellers sluiten). Dit wordt continue gemonitord, het systeem past het toerental van de schroef aan afhankelijk van de vaarsnelheid.

Het systeem schakelt zichzelf uit wanneer de batterij volledig is opgeladen of als de vaarsnelheid te laag is voor efficiënte energieopwekking.

Oceanvolt ServoProp

De gepatenteerde Oceanvolt ServoProp saildrive met variabele pitch combineert een zeer efficiënte saildrive met de krachtigste hydrogenerator die op dit moment verkrijgbaar is. Wat de ServoProp uniek maakt is de mogelijkheid om de propellorbladen meer dan 180 graden te laten draaien. De softwaregestuurde zeilaandrijving past de pitch van de propellorbladen automatisch aan zodat de krachtaandrijving en het vermogen optimaal benut worden. Dit in combinatie met het unieke design van de bladen zorgt voor een optimale efficiëntie zowel voorwaarts en achterwaarts als voor het opladen door waterkracht. Daarnaast creëert de schroef extreem weinig weerstand waaneer deze in de neutrale zeilpositie staat. Dit is vergelijkbaar met de weerstand van een veerpropellor. De voordelen van ServoProp bestaan uit een geschatte toename van de voorwaartse aandrijving met 30%, een toename van meer dan 100% in achterwaartse aandrijving en een toename van meer dan 300% met hydrogeneratie.

Een normale vaste schroef genereert minder dan de helft van het vermogen van een ServoProp. De ServoProp is in staat om meer dan 1kW bij 6-8 knopen te genereren. De opgewekte stroom kan worden gebruikt om zowel het aandrijfsysteem als alle elektronica aan boord te voeden zonder dat er een afzonderlijke generator nodig is.

De ServoProp is een geschikte aandrijfmotor voor monohulls tot 50 voet en multihulls tot 60 voet. Daarnaast kan het gebruikt worden als hydrogenerator in boten tot 100 voet.

Oceanvolt Hydrogeneration
SpelenPlay
Oceanvolt Regeneration on a Slyder 47 Hybrid Catamaran
SpelenPlay
previous arrow
next arrow

Energie gecreëerd door hydrogeneratie

Oceanvolt-systemen zijn geoptimaliseerd voor Gori-schroeven en Flexofold klapschroeven met 2 of 3 bladen. Andere klapschroeven kunnen ook worden gebruikt maar deze bieden 30-50% minder voortstuwings- en regeneratievermogen. Het beste resultaat wordt verkregen door schroeven met vaste bladen, een verstelbare pitch en met systemen voor hydrogeneratie.

 

Nieuwsgierig geworden?
Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen!